Hamamelis

Diensten

Hamamelis

De toverhazelaar of Hamamelis Virginiana uit Noord-Amerika is een bekende medicinale boom omwille van zijn hoge concentratie aan tannines en essentiële olieën. Het extract van deze boom wordt gebruikt voor de behandeling van kleine huidkwetsuren, lokale ontstekingen van de huid en het slijmvlies, aambeien en spataders. Al meer dan 70 jaar ontwikkelen we medicinale en verzorgingsproducten op basis van deze plant.

De Noord-Amerikaanse indianen kenden de geneeskrachtige werking van de Hamamelis virginica reeds. Nieuwsgierige kolonisten leerden via hen het gebruik bij de behandeling van kneuzingen, schrammen, brand- en snijwonden. Een afkooksel van de bast of de blaadjes gebruikten ze bij keel-, maag- en menstruatiepijn of om de symptomen van een verkoudheid te verminderen.

De werkzame stoffen van de Hamamelis zijn de looistoffen en de flavanoïden.  Door de werking op de doorbloeding worden extracten van de Toverhazelaar ook aangewend om een vermoeide huid op te peppen en te verlichten.

De struiken bloeien midden in de winter, in januari, wanneer de sneeuw de aarde bedekt. Zo kreeg deze stuik de naam Toverhazelaar.

Hamamelis